uitgebreid zoeken

 vrijdag, 18 oktober 2019

TAALB(L)AD
e-zine
woordleer
zinsbouw
woordspel
links
luisteren
Start Beeldverhaal

minitest
flyers & affiches

vzw de Rand
Taaluniecentrum NVT

TAALBLAD.BE op Facebook

 
RSS feed
 Taalblad Google Gadgets
 Creative Commons-Licentie

De Hugo Claus filmcollectie van De MorgenKort na de dood van literair monument Hugo Claus, op 19 maart 2008, bracht de krant 'De Morgen' met zijn 'Hugo Claus Collectie' een eerbetoon aan de regisseur en scenarist Hugo Claus. Acht films van de meester hemzelve werden in één box verzameld.

Zijn films, verguisd door sommigen en de hemel in geprezen door anderen, hadden één ding gemeen: ze lieten niemand onberoerd.

De dvd-box bevat:

1. De Leeuw van Vlaanderen
In het begin van de 14de eeuw staat het graafschap Vlaanderen onder Franse voogdij. De rijke Vlaamse steden pikken die overheersing niet langer en her en der ontstaan er opstandjes. Vooraanstaande Franse edellieden komen graaf Gwijde van Vlaanderen vragen om zich naar de Franse koning te begeven en zich te onderwerpen. Wanneer de oude graaf op hun verzoek ingaat, wordt hij in Compiègne gevangen gezet. Kort daarna brengt koning Filips de Schone een officieel bezoek aan Brugge. Hij wordt er koeltjes ontvangen. De bevolking opgehitst door de oude deken van de weversgilde, Pieter de Coninck, en ook Jan Breydel laat zich niet onbetuigd...

2. Het Gezin van Paemel
Vader Van Paemel is boer op de hoeve van baron De Wilde. Hij leidt een erg zwaar leven en niet enkel omwille van het harde werk op de boerderij, maar voornamelijk omwille van de talrijke problemen binnen zijn gezin. Tijdens een mondaine jachtpartij op het landgoed van de baron wordt zijn zachtaardige zoon, Désiré, zo zwaar gekwetst dat hij invalide blijft. Zijn oudste zoon, Eduard, neemt actief deel aan de stakingen in Gent en is lid van de socialistische arbeidersbeweging. Een derde zoon, Kamiel, wordt uitgeloot en moet de gendarmen gaan vervoegen in Gent. Hij deserteert echter omdat hij weigert op de werkmensen, en bijgevolg ook op zijn broer Eduard, te schieten. Eduard belandt tenslotte in de cel. Tegen de zin van boer Van Paemel heeft zijn oudste dochter, Cordule, een verhouding met de vrijbuiter/ stroper Masco en wordt zijn jongste dochter, Romanie, gedwongen als dienstmeid op het kasteel te gaan werken. Daar wordt ze verleid door Maurice, de zoon van de baron. Moegetergd zal Désiré, de gehandicapte zoon, het recht in eigen handen nemen en het “kasteelvolk” een lesje leren..

3. Mira
In 1905 wordt bij Avelgem in West-Vlaanderen een brug gebouwd over de Schelde. De bewoners van de nabijgelegen Waterhoek komen in verzet, want ze zijn bang voor de "teleurgang" van hun cultuur. Twintig jaar later baseert Stijn Streuvels een roman op de gebeurtenissen van toen: over de moord op een landmeter en zijn knecht, en over de ingenieur van de brug die verliefd wordt op een plaatselijke schoonheid, "Mira". In 1971 wordt De teleurgang van de Waterhoek een film. Hugo Claus schrijft het scenario en schakelt zijn Nederlandse vriend Fons Rademakers in voor de regie. Mira wordt vertolkt door een nog onbekende Nederlandse actrice, Willeke van Ammelrooy. Onder haar minnaars vinden we Jan Decleir in een eerste filmrol en Luc Ponette als ingenieur van de brug. Maar de man die Mira aan zich kan binden, is nog niet uitgevonden. De film wordt een van de grote successen van de Vlaamse film.

4. De Vijanden
1944, Wereldoorlog II bereikt een hoogtepunt. Drie mannen, een Amerikaanse soldaat, een Duitse soldaat en een Antwerpse jongeman raken tijdens het Von Rundstedtoffensief in de Ardennen toevallig bij elkaar verzeild tussen de gevechtslinies. Op elkaar aangewezen om te overleven, ontstaat er tussen hen een vriendschap. Hugo Claus maakte er geen oorlogsfilm van, met de klemtoon op gevechtstaferelen, maar wel een indringend werk met de nadruk op de dwaasheid van de oorlog en de absurditeiten waartoe deze kan leiden. Het einde is even verrassend als onverwacht..

5. Pallieter
Pallieter, een jonge man die leeft aan het begin van de 20ste eeuw, geeft zich samen met zijn verloofde over aan het occultisme. Hij wordt echter hard met de realiteit geconfronteerd als hun manier van leven leidt tot de zelfmoord van zijn verloofde. Hij zweert zijn vorige bestaan af en levert zich met een kinderlijke blijheid over aan het leven en de natuur. Hij reageert fel tegen de technologische ontwikkeling en de milieuverloedering. Op een dag landt een vliegtuig dicht bij zijn huis en ziet hij in een soort toekomstvisioen hoe de weiden en de bossen in een industrieel landschap veranderen... De verfilming van één van de meest gelezen boeken uit de Vlaamse literatuur.

6. Vrijdag
Georges, een veertigjarige arbeider wordt onverwacht uit de gevangenis ontslagen, na een straf van twee jaar wegens incest met zijn dochter. Bij zijn thuiskomst verloopt het weerzien met zijn vrouw nogal moeizaam, temeer daar zij tijdens zijn verblijf in de gevangenis een verhouding is begonnen met zijn beste vriend en van deze laatste bovendien ook nog een kind heeft gekregen. Georges wil zijn vrouw wel vergeven, als compensatie voor zijn incestueuze daad en op voorwaarde dat ze weer bij hem intrekt. Samen trachten Georges en zijn vrouw met deze hachelijke situatie in het reine te komen.

7. Het Sacrament
Elk jaar herdenkt de familie Heylen de verjaardag van de dood van hun moeder. De reunie vindt ditmaal plaats in de pastorie van priester Deedee, waar Natalie Heylen huishoudster is. In het begin gaat alles zijn gebruikelijke gang : ze gaan samen naar het kerkhof, naar de mis, en dan aan tafel. De enige 'valse noot' is Claude, een hypernerveuze jongeman die net uit een instelling ontslagen is. Hij gedraagt zich tegelijk liefdevol en agressief tegen Deedee. Het overvloedige eten en de drank doen geleidelijk de onderhuidse spanningen binnen de familie loskomen. Het familiefeest ontaardt in absurde, komische en bittere uitbarstingen van gevoelens. Claude, de enige die oprecht naar zuiverheid zoekt, zal tragisch de rekening van dit alles betalen.

8. De Verlossing
In een vervallen huis bevindt zich Magda. Ze is de vrouw van Oscar, de patriarch van de familie. Ze is bedlegerig. Zij wordt niet alleen gekweld door lichamelijk verval maar ook door visioenen van haar overleden zus Marleen. Op een zonnige hefstdag krijgt ze bezoek van haar zoon Johnny, die bij de politie werkt, en van haar dochter Julia, die helaas getrouwd is met een ondermaatse voetballer. Het wordt Magda's laatste dag... Hugo Claus schreef in 1966 het toneelstuk 'De Verlossing'. Gebaseerd op zijn eigen scenario regisseerde hij vervolgens de gelijknamige verfilming.

Echt waar?!

Met dit boek leer je dagelijkse woordenschat met ludieke nieuwsberichten, taalspelletjes, spreekwoorden...


Bestel rechtstreeks via e-mail, we leveren het boek thuis zonder kosten!

Lees meer

ABK Bank

ADVERTENTIE

ABK bank: praat met hen voor een zorgeloze toekomst.

Lees meer

NT2-Kalender

uitspraak_NederlandsElke dag een beetje Nederlands oefenen in het nieuwe jaar.

Bestel

Boetiek

uitspraak_NederlandsOnze selectie van grammatica- en oefenboeken, leesboeken en ander materiaal om (thuis) Nederlands te oefenen.

Naar de boetiek

De leesstraat


Leuke verhalen lezen in het Nederlands en zo je woordenschat verhogen, met de boeken van De leesstraat.

Meer info en bestellen.

Zoeken - Disclaimer - Contact - Over Taalblad - Sitemap - Colofon