Eindelijk! We weten waarom zebra’s strepen hebben

Eindelijk! We weten waarom zebra’s strepen hebben

14 November 2019 Off By admin

Waarom hebben zebra’s strepen? Natuurwetenschappers breken er zich al eeuwenlang het hoofd over. En ze probeerden het fenomeen te verklaren met allerlei hypotheses: misschien is het een camouflagetechniek? Of herkennen de zebra’s elkaar via de streepjes? Volgens een andere theorie zorgen de strepen voor afkoeling  voor de dieren in de warme savanne.

Een groep wetenschappers van de Amerikaanse University of California heeft alle hypotheses grondig verder onderzocht. En één theorie bleef over: de strepen beschermen de dieren tegen vervelende, bijtende vliegen.

Want in gebieden waar deze insecten leven, hebben de diersoorten van de familie van het paard (zoals de zebra) meer strepen. Hun strepen zijn ook dunner dan die van dieren in andere regio’s.

Tom Caro, onderzoeksleider van de studie, is heel enthousiast over de duidelijke resultaten. Voor hem was het dan ook een levenswerk, hij werkte vele jaren aan de studie. Hij heeft nu een boek geschreven over het verloop van het onderzoek naar de strepen van de zebra’s. Dat boek heet gewoon “zebra stripes.”

Nu we dit weten, moeten de mensen misschien ook geen insectenzalf meer smeren en moeten we gewoon kleren met zwart-witte strepen aantrekken?